EDELSTENEN > Ik ben dol op edelstenen in vele soorten, er zitten dan ook vele soorten in mijn assortiment. Maar ook "Man Made" edelstenen. Dat zijn gefabriceerde edelstenen die prachtig gepolijst en gefacetteerd zijn. Wat van belang is om te weten, is dat synthetische edelstenen absoluut NIET ''nep'' zijn zo is internationaal bepaald! Daar er natuurlijke grondstoffen gebruikt worden en zij dezelfde duurzaamheid, schittering en hardheid als edelstenen uit de natuur hebben.
ZIRKONIA > Dit is een kubisch kristalijne vorm van zirkonium(IV)oxide. Het materiaal heeft optische eigenschappen die dichter bij de kenmerken van Diamant komen dan die van welk ander materiaal ook! Het verschil is met het menselijk oog niet te onderscheiden.
QUARTZ > Is ook een Man Made edelsteen van hoogwaardige kwaliteit, die u het beste kunt vergelijken met kristal dat ook handgeslepen is door edelsmeden waardoor zij ook een hele mooie schittering hebben. Luxe juwelenmerken gebruiken deze stenen veelal in hun assortiment. Quartz steen moet niet verward worden met natuurlijk rozenkwarts of rookkwartssteen.
OPALIET > Is een melkachtig glassoort, vroeger kwam dit voor in vazen etc. tegenwoordig wordt Opaliet in sieraden verwerkt en lijkt veel op Opaal.
CAT EYE > Is een bijzonder mooie Man Made edelsteen, allen handgeslepen in het assortiment.
RESIN > Is hars, die word afgescheiden door naaldbomen, bijvoorbeeld pijnbomen. De hars wordt uit de bomen getapt en opgevangen in een bakje. Gemalen steen, zoals o.a. Graniet, Marmer, Soapstone wordt dan vermengd met de vloeibare naaldboom hars. Door het vermengen ontstaat een gietbaar mengsel wat wordt gegoten in een mal, waarmee prachtige stenen maar nog veel meer mee gemaakt kan worden, er worden bijvoorbeeld ook beelden van gemaakt.

Felgekleurde edelstenen zowel Man Made als natuurlijke edelstenen hebben altijd een verfbad gehad. In donker bewaren is de beste optie voor langdurig kleurbehoud. Vele edelstenen zoals parels, robijn, lapis lazuli, agaat, opaal, koraal, tuquoise enz. zijn wel bekend. Maar bijvoorbeeld Druzy of Marcasiet is veel onbekender.
DRUZY > Is een unieke steen waarbij er geen twee gelijk zijn. Het glinsterende effect van kleine kirstallen op een mineraal wordt Druzy genoemd. Ziet er prachtig.
MARCASIET > Is een mineraal wat ook wel bekend staat als 'Ijzer Pyriet' en/of speerkies genoemd wordt. Veel sieraden worden ingelegd met marcasiet en dat is ook een goede keuze, qua glinstering en uitstraling. Het is een echte edelsteen.
HOWLIET > Is een ondoorzichtige witte of crémekleurige steen, meestal met een grijze of bruine adertjes. Howliet is tamelijk zeldzaam en word vooral gevonden in Canada en Californië. Howliet krijgt vaak een turquose kleurbad wat heel mooi is bij deze steen. Maar ook andere kleuren, zij het minder vaak.
JADE > Jade staat bekend als een groene edelsteen. Maar eigenlijk is jade een verzamelnaam van verschillende mineralen. En jade is weliswaar meestal groen, maar kan ook zwart, rood, grijs, roze, fuchsia, geel, paars, lila, wit of vele tinten bruin zijn.
JASPIS > Is een onpure kwarts variant. De groep stenen is opaak en kan verschillende streepachtige patronen en kleuren vertonen. Enkele veelvoorkomende soorten zijn: heliotroop (groene jaspis met rode vlekjes), mookaiet (geel, rood en bruintinten), jaspisijzer, dalmatiër jaspis (cremekleurige basis met bruinige en zwarte vlekjes ook wel dalmatiër steen genoemd), jaspis brecci (marmerachtig roodbruin patroon), jaspis zilverblad (ook wel jaspis silverleaf genoemd), regenboog jaspis (steen met rood en/of bruin streeppatroon) en kambaba jaspis wat ook wel verkocht wordt onder de naam elderiet. Kotom van jaspis zijn de meeste soorten en (felle)kleuren.
SLANGENLEER > Het slangenleer dat ik in de collectie heb, is gemaakt van waterslang. Dit wordt niet gekweekt voor de huid, maar waterslangen worden veel gegeten in Aziatische landen waar ze ieder onderdeel zorgvuldig gebruiken, er wordt dus niets weggegooid. De huid wordt dan gebruikt om slangenleer van te maken, dit is flinterdun en toch heel sterk. Maar ook betaalbaar, in Nederland wordt ook steeds meer met ''vissenhuid'' zoals tilapia, baars etc. gewerkt, het is mooi dun leer en vooral goed te verwerken in sieraden.
VERMEIL > 24 karaat goud verguld, gelaagd over een basis van Sterling Zilver 925. (dus goud op zilver) heeft dus een basis van echt Zilver. Het voordeel hiervan is dat Vermeil sieraden, mocht de goudlaag vervagen op den duur, altijd nog een basis echt Zilver behouden blijft. Mijn persoonlijke ervaring met Vermeil, is dat het lang mooi blijft! Vele Vermeil onderdelen uit Italië, beschrijven 22 karaat verguld in 3 afzonderlijk aangebrachte lagen op een basis van Sterling Zilver 925. Het verschil is niet waar te nemen.
VERGULD > Vergulde sieraden hebben een messing legering met een geelgouden eigen kleur, waardoor eventuele beschadigingen in de vergulde laag bijna niet opvallen. Ze zijn dus van goede kwaliteit en duurzaam.
GOLDFILLES > Is een legering van 14 karaat goud met een ander metaal, meestal koper en wordt mechanisch door druk en hitte aan het metaal verbonden. Het is dus géén laag dat er afslijt.
GOLDPLATED/SILVERPLATED > Ook verguld of verzilverd genoemd. Metalen onderdelen (nikkelvrij) worden door een goud of zilverbad gehaald. Geeft wel een mooie glanzende afwerking. Maar ook afhankelijk van de zuurgraad van de huid, slijt het wat sneller.